Annonce

Mest læste denne uge

Annonce

Annonce

Følg med på Facebook

Hvor gik det galt med La Masia?

La Masia: Af BarcelonaFC.dk - 6. august 2019Hvor gik det galt med La Masia?

Ved Ballon d’Or 2010-uddelingen, endte Messi, Xavi og Iniesta i top 3. Det er første gang, og indtil videre sidste gang, at 3 spillere fra det samme ungdomsakademi har stået sammen på de tre øverste pladser på podiet. Det er nok et af de største år for La Masia akademiet, og et enormt kvalitestsstempel. Nu er det ikke fordi La Masia har et dårligt ry, men det er dog gået ned ad bakke i de senere år, og især siden 2010. Så hvad pokker skete der egentlig? For billedet i 2016 var noget anderledes.

I 2016 stillede Ernesto Valverde med en startopstilling bestående af Ter Stegen, Semedo, Mina, Vermaelen, Digne, Andre Gomes, Paulinho, Denis Suarez, Dembele, Alcacer og Coutinho. Altså uden en eneste La Masia spiller på banen fra start. Dette trak overskrifter mange steder, blandt andet på Tipsbladet. For hvad pokker skete der? Der kan være flere forklaringer. For det første er det vigtigt at understrege, at klubben stadig har en hel del spillere på førsteholdet, der har baggrund i La Masia. Men det er i en lidt anden forfatning.

For de bedste La Masia spillere bevæger sig lige så stille mod karrierens efterår, også selvom de stadig har tårnhøjt niveau. Messi, Busquets og Piqué har alle rundet de 30 år. Og selvom de alle er blandt verdens absolut bedste spillere i verden, så er problemet, at det er svært at se hvem der skal erstatte dem indefra. Holdet holder stadig niveau, men pt. er Sergio Roberto den eneste stamspiller, der er under 30 år fra akademiet. Igen, der er højt niveau, det kan ses på banen, i trofæskabet og hos bookmakere som eksempelvis Unibet hvor Barcelona stadig er favoritter til titlen. Men hvis man vil holde sig tro mod modellen med akademi-spillere, kan det være svært at se hvordan startopstillingen ser ud om 5 år.

Hvor gik det galt med La Masia?

For der er spillere der får chanchen for at komme op på holdet. Problemet er, hvor lang (eller kort) snor de får, og naturligvis, at det er ekstremt svært at tilspille sig en plads i startopstillingen. Siden Jordi Alba fik debut i 2012, er der ikke nogen spillere fra akademiet, der har formået at få mere end 100 førsteholdskampe for klubben. Mangel på den næste åbenlyse stjerne, har ledt klubben til at bruge flere penge på spillere, end man har gjort historisk set, hvilket gør vejen længere for de talenter der er. Der er selvfølgelig spillere som kunne have Barcelona-stjerne potientiale, som Footy giver 5 eksempler på, men når Manchester City så eksempelvis kontakter en spiller og lokker med kortere vej til førsteholdsfodbold, så er det sværere at overbevise en ung spiller om, at de nok skal få chancen når en af verdensstjernerne er ude af spillet.

Men det hjælper selvfølgelig ikke, at pengene også spiller en enorm rolle, selv for helt unge spillere. Men der er ingen tvivl om, at der er enorme udfordringer i jagten på den næste gyldne La Masia generation. Man kan nok undgå en 2014-Valverde situation. Men der er lang vej tilbage til akademiets storhedstid, som tingene ser ud nu.
Læs også
- Kluivert: La Masia skal efterleve Cruyff-filosofi
- Tre spillere fra La Masia fik debut
- Iniesta: Jeg vil tilbage til La Masia en dag
- Video: Ugens bedste La Masia-mål
- Bartomeu: La Masia-fald Xavi og Messis skyld


Ugens mest læste

Seneste nyheder