Annonce

Annonce

Annonce

Følg med på Facebook

Fodbold - en verden af sjove termer

Nyheder - 8. april 2021
Fodbold - en verden af sjove termer

©


Er du passioneret omkring fodbold, så har du nok opdaget, at sporten er fuld af sjove termer. Kort sagt findes der en lang liste af pudsige vendinger, som kan betale sig at lære, hvis du vil ind under huden på denne sjove boldsport. Måske du allerede kender til et par af termerne. I så fald kan du få genopfrisket en smule ved at læse med her. Ellers kan du glæde dig til at lære nye begreber.

Fodbold - en verden af sjove termer
Foto af DariusSankowski

Nogle af de pudsige fodboldvendinger
Kender du ikke til fodbold, kan det være nemt at forestille dig en tryllekunstner i fuld færd med at hive en hvid kanin ud af hatten, når du hører dette populære begreb fra fodboldens verden. Tre mål leveret af en spiller i en kamp, og du har et såkaldt ‘hattrick’. Det er blandt andet sådan et, at den dygtige Barca-spiller Lionel Messi har foretaget utallige gange. I den spanske liga er det blevet til intet mindre end 38 hattricks i alt, mens det i Champions League er blevet til et samlet antal af 8 hattricks.

Bliver vi ved Messi og de sjove fodboldbegreber, bør også nævnes ‘chip shot’. Begrebet betyder et skud, hvor spilleren rammer undersiden af bolden, hvorefter bolden fyger afsted i en form for bue og derved styrer uden om modstanderen. ‘Chip shot’ er i høj grad Messis signaturspark.   

Et solidt forsvar, en dygtig målmand og en modstander, som ikke formår at levere. Det kan være scenariet, som fører til et såkaldt ‘clean sheet’. Udtrykket dækker over en hel kamp, hvor det på intet tidspunkt lykkes modstanderholdet at score. Sidste år bragede Barcelona igennem i den spanske liga, hvor det blev til hele fire ‘clean sheets’ mod Real Sociedad, Mallorca, Legánes og Sevilla. 

Det kan være et livligt show, som udfolder sig på den grønne plæne. Ingen tvivl om det. Af den grund kommer det nok ikke som en overraskelse, at ‘theatrical’ er blevet en term i boldsporten. At 'filme' siger vi også på dansk. Et sammenstød på banen efterfulgt af en grædende spiller, som kræver, at sin overfaldsmand bliver dømt - gerne med rødt kort, hvis muligt. Det kan være scenariet, der sætter gang i brugen af begrebet. For en del år siden blev der langet om sig med begrebet, da den tidligere Real Madrid-forsvarer Pepe kastede begrebet efter Barcelona, og den tidligere Barca-spiller Andrés Iniesta svarede igen. 

Fodbold - en verden af sjove termer
Foto af pixel2013

Også andre discipliner har sine termer 
Det er langt fra kun fodbolden, som har sine helt egne specifikke termer. Også andre konkurrenceprægede aktiviteter har lange ordliste, der kan betale sig at lære, hvis du vil ind under huden på disciplinen. Heraf kan blandt andet nævnes et spil som poker, der ligesom fodbold har sine helt egne vendinger og udtryk. I det populære kortspil støder du eksempelvis på en vending som ‘nuts’, som henviser til den bedste hånd givet. ‘All-in’ er en anden klassiker, som betyder, at spilleren satser alt, hvad han har. 

Online gaming er anden verden fuld af ikke bare termer, men også forkortelser. Af gamerbegreber kan nævnes ‘ace’, som betyder at udkonkurrere modstanderen ene og alene. Med andre ord er det en anden måde at sige ‘godt gået’. Af forkortelser kan nævnes ‘GG’, som står for ‘Good Game’ og meget passende sendes til din mod- eller medspillere, når I har afsluttet et spil. 

Fra esport til tennis. Også denne sport er fuld af pudsige begreber. Heraf kan blandt andet nævnes en vending som ‘bagel’, der betyder at slå sin modstander 6-0. Eller ‘deuce’ som henviser til en lige stilling. Generelt har pointsystemet i tennis været beskyldt for at være en anelse kompliceret, hvoraf både tællesystemer og begreber skal læres, hvis du vil begå dig i ketsjersporten.

Fælles for alle discipliner - både når det kommer til fodbold, poker, gaming, tennis samt alle andre discipliner - gælder, at du først er rigtigt med, når du har lært begreberne. Sprog og termer både inkluderer og ekskluderer. Kan du tale med, er du en del af fællesskabet. Kan du ikke, vil du højst sandsynligt føle dig udelukket fra kredsen. Med andre ord er der god grund til at afsætte lidt tid til at studere jargonen i netop den disciplin, som interesserer dig. Lynsøg blandt de nyeste Barca-nyheder

Ugens mest læste

Seneste nyheder