La Liga: Valencia 0-1 FC Barcelona

Kampreferater: Af Sajad Koftan - 30. oktober 2022

For bare få år siden var det mere regel end undtagelse af Valencia var at finde i toppen af La Liga, hvor de var en konstant trussel mod de helt store klubberne i Spanien - og i international sammenhæng, hvor Valencia jo oftest var kvalificeret til Europa League og Champions League.
Det så ellers ud til at resultatet var til at leve med for hjemmeholdet indtil FC Barcelona, med nød og næppe, og i allersidste sekund af kampen, sneg en 1-0 sejr hjem til Catalonien, efter en sen scoring a Robert Lewandowski.

Ter Stegen, Balde, Kounde, Garcia, Alba, De Jong, Busquets, Pedri, Dembele, Lewandowski og Fati

42' Garcia E. Alonso M.
56' Dembele O. Torres F.
56' Busquets S. Gavi
56' Fati A. Raphinha
74' Kounde J. Pique G.

- 0-1 93' - Lewandowski

Gennaro Gattuso og Valencia lå på en 10. plads, inden kampen mod Barca, hvor de indtil videre har vundet fire og tabt fire i deres seneste 11 kampe i La Liga i denne sæson.
Historisk set har Mestalla været et svært sted for Barca på trods af at catalanerne var favoritter inden opgøret.

Værterne startede da også som lyn og torden efter blot få sekunder af kampstart, hvor kampens første chance blev reddet af Ter Stegen efter at Edinson Cavani og Samuel Lino havde kombinerede sig gennem de bagerste catalanske kæder.
Ter Stegens redning var en vink med en vognstang for Xavis mandskab som langsomt begyndte at få styr på kampens tempo. Ansu Fati testede Valencia målmand efter 4 minutter, så udeholdet bed altså fra sig.

Midt i første halvleg havde Barcelona overtaget af kampen og igen skulle Ansu Fati være på spil, hvor stortalentet efter 28 minutter fik sparket bolden i mål, efter en flot assist af Lewandowski - men målet blev annulleret for offside.
Catalanerne dominerede Valencia på Mestalla i første halvleg, især i de sidste fem minutter inden pausen, hvor udeholdet skruede op for tempoet.

Hver gang Valencia forsøgte at stoppe et Barca-angreb, så startede et nyt angreb fra Barcelona som pressede voldsomt på for en scoring og hvor Lewandowskis hovedstød var kampens største chance - et hovedstød som ramte stolpen.
Spillerne gik til pause og stillingen var 0-0.

I anden halvleg var det igen Valencia som kom frem til den første chance, efter at Samuel Lino efter 49 minutter fik kuglen i kassen, efter et flot indlæg, men målet blev annulleret da holdkammeraten Marcos Andre havde haft hånden på bolden lige forinden.

Ferran Torres, Gavi og Raphinha erstattede Ousmane Dembele, Sergio Busquets og Ansu Fati efter 56 minutter.

På dette tidspunkt var Barcelona begyndt at miste grebet om kampen som Valencia begyndte at kontrollere efter en hektisk start på anden halvleg. Xavis tropper havde svært ved at komme til chancer så der var brug for en taktisk ændring, hvis Barca skulle gøre sig de mindste tanker om en scoring eller en sejr i det hele taget.
For at gøre ondt værre forlod Kounde banen efter 72 minutter, hvor Pique afløste med 17 minutter tilbage af kampen. På dette tidspunkt havde Barca mistet begge af deres centerforsvarer i samme kamp - catalanerne var nu tydeligvis sårbare i den bagerste kæde.

Men efter 84 minutter kunne Barcalona havde taget føringen, måske lettere ufortjent, efter at Pedri sendte en aflevering ind i feltet til en komplet og helt fri Ferran Torres, som ikke formåede at sparke Barca i front og hvor Raphinha ligeledes missede returbolden i dobbeltchancen.

Barcelonas håb om en scoring var nærmest forduftet - inden Robert Lewandowski, i allersidste minut af den ekstra spilletid, igen beviste hvorfor polakken er uundværlig for Xavi på angrebspladserne.

Den polske målmaskine fik lige netop foden på et perfekt slået indlæg fra Raphina - nu stod der pludselig 0-1 på måltavlen, som også blev kampens resultat.

Barcelona er nu helt lige pointmæssigt med Real Madrid, som dog har en kamp tilgode som de spiller søndag.