Annonce


Annonce

Annonce

FC Barcelona-historie: 1899-1909

Nyheder - 18. november 2023
Stifteren af klubben, Joan Gamper, var drivkraften bag FC Barcelonas første 25 år. FC Barcelona, grundlagt i 1899 af en gruppe unge udlændinge bosat i Barcelona, opstod som et resultat af fodboldens stigende popularitet og andre britiske sportsgrene i hele Europa.

Disse rødder har givet klubben dens interkulturelle identitet, fokus på flere sportsgrene og dybt forankrede tilhørsforhold til Barcelona og Catalonien. Klubbens grundlæggelse faldt sammen med en tid, hvor interessen for sport voksede i Catalonien; denne sociale kontekst og Cataloniens særprægede kultur førte til skabelsen af en ny model for moderne fritid. Gamper, klubbens grundlægger, var inspirationen og drivkraften bag de første 25 år. Hans engagement i FC Barcelona gik langt ud over hans rolle som spiller, direktør og præsident.

Klubbens grundlæggelse
Hans Gamper (Født i Winterthur, Schweiz, 1877 – Barcelona, 1930) kom til Barcelona i 1898 af professionelle årsager. I sin fritid spillede han fodbold med en gruppe venner i Bonanova. I oktober 1899 placerede Gamper en annonce i Los Deportes-magasinet for at finde spillere, der var interesserede i at danne et fodboldhold.

Den 29. november samledes Gamper og elleve andre mænd (Otto Kunzle og Walter Wild fra Schweiz; John og William Parsons fra England; Otto Maier fra Tyskland; og Lluís d'Ossó, Bartomeu Terradas, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol og Josep Llobet fra Catalonien) på Solé Gymnasium for at danne en forening, der skulle bære byens navn og våbenskjold: Futbol Club Barcelona.

Gamper og Barcas grundlæggelsesværdier
Gamper var en sportsfanatiker - ud over fodbold deltog han i atletik, cykling, rugby og golf - og han betragtede det som en vital faktor for at fremhæve det bedste i mennesket selv.

Han ønskede at skabe en organisation, der var åben for alle, uanset deres oprindelse. Han forestillede sig en klub, der fungerede som et middel til social integration, hvor alle kunne give deres mening til kende, og han skabte et demokratisk samfund, der frit blev styret af dets medlemmer. Som en gestus af taknemmelighed over for Catalonien, det land der havde budt ham velkommen, prægede Gamper FC Barcelona med den essens, der har defineret det siden: dets forpligtelse til catalansk identitet.

Catalansk identitet, demokrati, flere sportsgrene og universalitet: i dag fortsætter Gampers originale værdier med at give Barça mening.

Det første klubemblem
FC Barcelona besluttede at bruge det samme emblem som byen Barcelona som en gestus af solidaritet med byen, der husede den nye sportsklub. I 1910 besluttede bestyrelsen, at klubben havde brug for sit eget emblem, og arrangerede en konkurrence for at finde et nyt design, som har overlevet med en eller to ændringer indtil i dag.

Det første spillesæt
I begyndelsen var halvdelen af trøjen blå og den anden bordeaux, ærmerne var modsatte farver, og shortsene var hvide. Den mest sandsynlige teori om farvernes oprindelse er, at de stammer fra det sæt, rugbyholdet på den engelske skole Merchant Taylors' School, hvor brødrene Witty, to af klubbens første medlemmer, havde studeret i deres ungdom.

De første baner
Sværheden ved at finde permanente baner skyldtes økonomisk ustabilitet og mangel på store åbne områder på et tidspunkt, hvor byen gennemgik en bymæssig udvidelse.

1899-1900 Tidligere cykelbane ved Bonanova (i dag ved siden af Turó Park)
1900-1901 Hotel Casanovas bane (i dag Hospital de Sant Pau)
1901-1905 Carretera d'Horta-området
1905-1909 Carrer de Muntaner-området

Copa Macaya, det første trofæ
Copa Macaya var forgængeren til det catalanske fodboldmesterskab. Den blev startet i 1900 af Alfons Macaya, præsident for Hispania Club, da han annoncerede sin intention om at organisere en turnering mellem catalanske hold. Trofæet er et enestående værk af modernistisk kunst, men desværre forsvandt Copa Macaya et år efter oprettelsen af det catalanske mesterskab. Husk at følg BarcaBold.dk for flere Barca-nyheder


FC Barcelona-historie: 1899-1909

© Getty Images


Seneste nyt fra BarcaBold.dk

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

Ugens mest læste

Seneste nyheder