Annonce


Annonce

Annonce

FC Barcelona-historie: 1909-1919

Nyheder - 17. november 2023
Klubbens vækst som en social enhed gjorde det muligt at skabe sit første hjemmestadion med en tribune. I november 1908 kæmpede klubben med kun 38 medlemmer, der var ved at opgive projektet. Gamper var fast besluttet på, at holde klubben kørende, og for første gang blev han klubpræsident.

Dette markerede en ny fase i klubbens historie, der konsoliderede den inden for fodbolden og det sociale miljø i byen og landet. Forskellige omstændigheder spillede en rolle i denne proces, herunder styrkelsen af organisationen via medlemmernes støt voksende antal; genforfatningen af klubbens vedtægter og erhvervelsen af klubbens egne fodboldbaner for første gang. Samtidig udviklede fodbold sig til en massefænomen, og en række sportslige succeser og voksende anerkendelse af spillere gjorde det til en professionel sport.

Klubben voksede hurtigt. Antallet af medlemmer steg fra 201 i 1909 til 2.973 på mindre end ti år. I løbet af disse år lagde Barça et solidt fundament for at definere den type fodboldklub, den ønskede at være. Dette bragte klubben ud over den oprindelige drøm hos vennekredsen, der grundlagde den i 1899; klubben var kommet for at blive.

Det første rigtige stadion
Banen på Carrer Indústria (i dag Carrer París) blev indviet den 14. marts 1909 og var klubbens hjem indtil 1922. I 1916 blev der opført en toetagers tribune, den første af sin slags på en spansk fodboldbane; dette øgede stadionkapaciteten til 6.000 tilskuere.

Barça-fans forbinder disse fodboldbaner med oprindelsen af ​​kælenavnet "culers" (bogstaveligt talt "røve-mennesker"), der bruges om tilhængere af FC Barcelona. Langt fra at være fornærmende henviser navnet til fans, der sidder på den højeste række i stadion. Udefra kunne folk, der passerede forbi, kun se deres bagdele.

Første nationale og internationale titler
I løbet af fire sæsoner fra 1909 til 1913 vandt klubben tre spanske mesterskaber (også kendt som Copa del Rey) og fire Pyrenæer-trofæer, som var den første internationale turnering, Barça deltog i. Hold fra Catalonien, Baskerlandet og det sydlige Frankrig deltog i denne turnering.

Holdets første euforiske hjemkomster
Holdets succes førte til medlemsvækst og tvang fansene til at møde op for at byde holdet velkommen hjem efter en sejr. Spillerne, der besejrede Madrid i det spanske mesterskab i 1910, modtog en helte-modtagelse på Passeig de Gràcia-stationen, hvor folkemængden fulgte dem til bygningen, hvor festmiddagen blev afholdt. Fra 1909 blev Canaletes-drikkestanden midt i Barcelona stedet, hvor fodboldresultater blev annonceret på daværende tidspunkt. Fans har samlet sig her lige siden for at fejre Barças succeser.

Det nuværende klublogo
Klubben afholdt en konkurrence for at vælge et nyt design; resultatet, med små ændringer, er det emblem, vi kender i dag, og det blev designet af Santiago Femenia. Designet repræsenterer klubbens identitet. Det indeholder St. George's Cross og de fire striber af Senyera, den catalanske flag. Klubbens farver, blå og bordeaux, vises også med en fodbold i midten.

Paulino Alcantara, den første stjernespiller
Paulino Alcántara fra Filippinerne spillede sin debut-sæson i 1911-12, kun femten år gammel. Han er uden tvivl Barças første stjernespiller og klubbens topscorer indtil ankomsten af ​​Lionel Messi. Han scorede utrolige 369 mål i 357 kampe, hvilket repræsenterer en imponerende gennemsnit på et mål pr. kamp. Det siges, at hans spark var så kraftfuldt, at det kunne gå igennem målnettet. Alcántara bar altid et hvidt tørklæde bundet omkring livet.

Lokal dominans
Sæsonen 1908-1909 markerede begyndelsen på FC Barcelonas dominans i de catalanske fodboldmesterskaber. Ved 1919 havde Barça vundet titlen fem gange, højdepunktet kom i 1909/10, hvor holdet vandt alle deres kampe. Husk at følg BarcaBold.dk for flere Barca-nyheder


FC Barcelona-historie: 1909-1919

© Getty Images


Seneste nyt fra BarcaBold.dk

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

Ugens mest læste

Seneste nyheder