Annonce


Annonce

Annonce

FC Barcelona-historie: 1919-1930

Nyheder - 19. november 2023
Holdet begynder at samle trofæer, og spillerne begynder at skabe sig et navn. I løbet af 1920'erne blev fodbold en folkesport. FC Barcelona fortsatte med at tiltrække massiv støtte og blev betragtet som et drømmehold, med stjernespillere der blev de første Barca-idoler, som Samitier, Alcántara, Zamora, Sagi, Piera og Sancho.

Dette legendariske hold oplevede en vækst i sin fanbase, hvilket "fremtvang" opførelsen af fodboldbanen ved Les Corts i 1922; dette var det første store Barca-stadion. I 1923 havde klubben mere end 10.000 medlemmer.

Kampe mod Barcelonas andethold, Espanyol, Barca største rival på det tidspunkt, blev altid mødt med stor forventning fra dedikerede fodboldfans, der fulgte holdet til alle dets kampe. Holdet nød mange års succes på Les Corts fodboldbane.

Zamora: Den første store Barca-målmand
Ricardo Zamora, kaldet 'el Diví' (den Guddommelige), efterlod et stort indtryk, selvom han kun spillede tre sæsoner som målmand, og han anses for en af de største på positionen i klubbens historie. Han debuterede sammen med Samitier i 1919, og begge spillere markerede et før og efter i FC Barcelonas sportsfortælling.

Josep Samitier bryder frem
Samitier var kendt under kælenavnet "home llagosta" (lobster-man) på grund af hans akrobatik på banen og var det første store idol i catalansk fodbold. Han blev en samfundsfigur og blev ofte set sammen med kunstnere som Carlos Gardel og Maurice Chevalier.

Stadion ved Les Corts; første egen bane
Stadionet ved Les Corts, åbnet den 20. maj 1922, var åstedet for klubbens første ekspansion og gyldne tidsalder. Det var et af de bedste fodboldstadioner i Europa på det tidspunkt. Det blev designet af Santiago Mestres og Josep Alemany og kostede i alt 991.984,05 pesetas. Det havde en indledende kapacitet på 22.000 tilskuere, og efterfølgende udvidelser tredoblede denne kapacitet til 60.000. Les Corts fodboldbaner overværede tre årtier med håb og herlighed, men så også mindre vellykkede perioder.

25-års jubilæum i 1924
FC Barcelona fejrede sit 25-års jubilæum den 7. og 8. december 1924 med to kampe mod Real Unión de Irun på Les Corts fodboldbane. Anledningen blev også markeret af "III Challenge Pere Prat" løbet, udover en atletikkonvention med spanske og franske repræsentanter. På det tidspunkt havde klubben 12.207 medlemmer.

Cup-triumf i 1928
Det mest betydningsfulde sejr i årtiet var finalen i den spanske mesterskab (Copa del Rey) i 1928. I finalen, der fandt sted i Santander, besejrede Barca Real Sociedad med 3-1, efter at de første to kampe endte uafgjort. Målmanden, Plattkó, pådrog sig alvorlige skader under kampen, men blev dagens helt, og hans præstation blev hyldet i et berømt digt af Rafael Alberti. For første gang blev Barcas sejr transmitteret i radioen, og aviserne udgav specielle udgaver.

Den første titel
Den 12. februar 1929 begyndte en ny turneringen: Ligaen. På blot få år ville denne turnering blive det største spanske fodboldmesterskab. Den varede fire og en halv måned, og FC Barcelona var den første mester med 25 point, to mere end Real Madrid, der sluttede på andenpladsen. Manuel Parera havde æren af at være holdets første målscorer i den spanske liga. Dog blev denne sejr ikke mødt med stor entusiasme på det tidspunkt, da fodboldfans mente, at ligaen var en ubetydelig turnering. Uanset hvad var klubbens rekord i det gyldne årti ekstraordinær med otte catalanske mesterskaber, fem spanske mesterskaber og en ligatitel. Husk at følg BarcaBold.dk for flere Barca-nyheder


FC Barcelona-historie: 1919-1930

© Getty Images


Seneste nyt fra BarcaBold.dk

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

Ugens mest læste

Seneste nyheder