Annonce


Annonce

Annonce

FC Barcelona-historie: 1939-1950

Nyheder - 21. november 2023
Hård undertrykkelse og repressalier udført af civile og militære myndigheder i årene efter borgerkrigen medvirkede til at underminere klubbens essens. De mest udfordrende øjeblikke, som FC Barcelona oplevede, var de første efterkrigsår. Klubben nåede et punkt, hvor den næsten ophørte med at eksistere.

Udsat for ubarmhjertig undertrykkelse og repressalier af myndighederne blev organisationens identitet fuldstændig ændret.

Udrensningen påvirkede også spillerne; enhver, der havde været på turné til Mexico og USA, blev suspenderet i to år. Mange af spillerne var i eksil i udlandet. Klubbens emblem og navn blev ændret, fordi de ikke blev anset for at være tilstrækkeligt spanske, og klubpræsidenterne blev omhyggeligt udvalgt af sportsmyndighederne indtil 1946.

Holdets sammensætning i de følgende år førte dog til mere lovende titelsejre i 1950'erne. For mange mennesker repræsenterede Barcas kampe på Les Corts en oase af frihed i årene med frygt, elendighed og undertrykkelse.

Livet efter borgerkrigen
Efter krigen oplevede FC Barcelona forfærdelige tider med sociale, økonomiske og sportslige vanskeligheder. Holdet havde ikke nok spillere, og en bombe kastet af fascistiske luftstyrker havde ødelagt klubbens hovedkvarter. Det var tid til at begynde forfra. Den nye politiske diktatur mistroede Barca og så det som en organisation, der var engageret i den republikanske sag og catalansk nationalisme.

Les Corts-banerne blev officielt genåbnet til en kamp den 29. juni 1939. Kampen blev overværet af forskellige militære og civile myndigheder. Der blev holdt taler, der erklærede, at klubben ville ophøre med at være et middel til anti-spansk sentiment og i stedet blive et spansk sportsikon under det nye regime.

Cesars ankomst
Med oprøret efter krigen blev holdet styrket af to spillere, der ville være afgørende i de kommende år: César Rodríguez og Mariano Martín. César var en af de største målscorere i Barca lange historie. Han spillede 456 kampe for holdet og scorede 304 mål. Han gjorde sig berømt for sine hovedstød, hvoraf mange endte i nettet. Nogle år senere blev holdet styrket af ankomsten af Estanislau Basora, en af de bedste kanter nogensinde i Barca, og Antoni Ramallets, for mange den bedste målmand i klubbens historie.

Samitiers tilbagevenden
Josep Samitiers bidrag til Barca var ikke begrænset til hans enestående præstation som spiller. I 1944 begyndte han en vigtig fase som holdleder. Med Samitier ved roret vandt FC Barcelona den spanske liga i 1944-45. Klubben havde ikke vundet titlen siden 1929.

Første europæiske titel
Sæsonen 1948-49 så Barca vinde Latin Cup, deres første europæiske titel nogensinde. Turneringen blev organiseret af FIFA og var forgængeren til European Cup. Finalister fra Frankrig, Italien, Portugal og Spanien kæmpede om cuppen. I 1949 var de deltagende hold Stade de Reims, Torino og Sporting Clube de Portugal. FC Barcelona besejrede Sporting i finalen med en 2-1 sejr.

50-års jubilæum i 1949
Klubbens 50-års jubilæum sammenfaldt med en tid med stor succes og klubbens erkendelse af, at den var kommet sig efter borgerkrigen. På dette tidspunkt gennemgik FC Barcelona en vækstperiode og havde i alt 24.893 medlemmer. Klubbens grundlæggelse blev markeret med en række begivenheder og en trevejs fodboldturnering mellem Barca, KB fra Danmark - ja, Danmark - og Palmeiras fra Brasilien. Barca vandt turneringen.

Ved at udnytte denne jubilæumsfejring og takket være et initiativ fra medlem Salvador Grau Mora, genindførte klubben de fire striber af det catalanske flag, som den var blevet tvunget til at fjerne fra sit logo. Dette var en tydelig demonstration af klubbens ønske om at genoprette sin identitet, på trods af de begrænsninger, der blev pålagt af de eksisterende omstændigheder. Den massive tilstrømning af Barca-fans ved de festlige begivenheder, der fandt sted på Les Corts, gjorde det klart, at klubben var vokset ud over det legendariske stadion.

To spanske ligatitler i træk
Uruguayanske Enrique Fernández, der havde spillet for Barca før krigen, ledede holdet i tre sæsoner, hvilket resulterede i to ligatitler i træk i 1948 og 1949. Fernández anvendte en taktik baseret på offensivt fodbold, som tiltalte Barca-fansene. Husk at følg BarcaBold.dk for flere Barca-nyheder


FC Barcelona-historie: 1939-1950

© Getty Images


Seneste nyt fra BarcaBold.dk

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

BarcaBold.dk

Dine Barca-nyheder gjort simpelt

Ugens mest læste

Seneste nyheder